Schoenadvies

 Schoenen kopen doet u het beste in de middag, wanneer de voeten, door het lopen, iets in omvang zijn toegenomen. Op deze manier voelt u meteen of de schoenen niet te krap zullen zijn.

De juiste lengte van de schoen is de lengte van de voet en 7 mm (vingerdikte of 1 maat groter)) extra afwikkelruimte voor de langste teen (hoeft niet altijd uw grote teen te zijn!). Bij een puntige schoen mag er geen teen in de punt gepland zijn. Voor kinderen komt hier nog eens 6 mm bij als groeiruimte (dus nog een maat groter).

De juiste breedte van de schoen bepaald u door naar uw voet in de schoen te kijken; blijft het model van de schoen aanwezig of ziet u de knok of een teen door het leer geduwd worden? Dan weet u dat de schoen te smal is en vraagt u om een bredere leest (en niet om een grotere schoen!). Kunt u uw voet heen en weer bewegen in de schoen dan is de schoen te breed en vraagt u om een smallere leest (en niet om een kleinere schoen!).

Voldoende teenhoogte is wel prettig voor uw grote teen, anders drukt de schoen tegen de nagel waardoor er pijn en verkleuring op kan treden. Kijk hiervoor naar de hoogte van de teenpartij van de schoen (hoe lager de neus hoe langer de schoen moet zijn om voldoende plaats te hebben voor de tenen).

De wreefsluiting geeft stevigheid aan de voet, deze moet mooi aansluiten op de wreef, dus niet knellen maar ook niet te ruim, anders gaat de voet schuiven. Bij een vetersluiting moet er bij het strikken een vingerbreedte tussen de vetergaatjes blijven, is dit minder dan is de schoen te ruim. De veters los laten mag in de mode zijn maar dan is de stevigheid van de schoenen ver te zoeken. Trek de veters aan en verberg de strik onder de tong van de schoen dan ziet niemand er wat van!

De hakhoogte is comfortabel als deze tussen de 2 en 4 cm is. Een lagere hak geeft voor sommige mensen het gevoel alsof ze achterover vallen en geeft wat meer rek op de achillespees. Een hogere hak verlegd het gewicht van het lichaam van de hiel naar de voorvoet waardoor deze overbelast kan worden en pijn veroorzaken.

De hielpartij heeft een stevige contrefort nodig om de hiel mooi te kunnen omsluiten en de voet daardoor goed op zijn plaats te houden in de schoen. Beoordeel de schoen dan ook door de duim tegen de hielpartij te plaatsen en te kijken of deze kan worden ingedrukt; als dit kan dan is de schoen te slap. Bij het passen kunt u de hiel een paar keer achter elkaar optillen en zo controleren of de hiel in de schoen op zijn plaats blijft; beweegt de hiel op en neer dan is de hielpartij te breed en geeft onvoldoende steun (probeer een ander model en niet een kleinere maat!).

De cambreur moet stevig zijn waardoor de schoen niet doorzakt in het midden van de schoen (tussen zool en hak). Dit is belangrijk bij alle schoenen met een hak maar bv. ook bij voetbalschoenen (dit voorkomt blessures). Probeer met uw hand op de plek in de schoen of deze niet doorbuigt; gebeurt dit wel, of ziet u de hak van de schoen naar achteren bewegen, koop deze schoen dan niet en zoek verder.

De dikte van de zool bepaald het comfort van de schoen. Bij een dunne leren zool voelt u mogelijk elk steentje en deze zijn in de winter gauw te koud of te glad. Maar is de zool van lekker dik rubber dan voelt u dit zeker niet en blijven de voeten ook langer warm.

De afwikkeling van de schoen is ook essentieel voor de voet. Soepel is prettig maar te soepel weer niet. Een stijve zool met een voldoende hoge teensprong is zelfs essentieel voor mensen die last hebben van een stijf teengewricht (de knok). Een hardloopschoen heeft ook zo`n hogere teensprong waardoor de afwikkeling tijdens het hardlopen makkelijker gaat. 

Het materiaal van de schoen bepaald ook de kwaliteit. Leren bovenwerk en binnenwerk zorgt ervoor dat het vocht van uw voeten beter verdampt, hierdoor krijgt u minder gauw last van transpirerende of koude voeten.  Tevens zijn er kunststoffen (zoals bv. Gore-tex) die deze eigenschappen ook hebben.

Het type schoen is ook belangrijk voor de keuze die u maakt. Bepaal waar u de nieuwe schoenen voor gaat gebruiken; moet u er tijdens uw werk lang op lopen of staan, gaat u er lekker lange wandelingen mee maken of wilt u een leuk schoentje voor bij die ene jurk?  Dit bepaald de schoen die u koopt maar ook de schoen die u vandaag gaat dragen.

De zolen die u van ons heeft gekregen zijn vrij laag opgebouwd dus zullen vlug in gewone schoenen passen, eventueel door een ½ maat groter te kopen (dit geeft iets meer omvang en scheelt maar 3 tot 4 mm). Ook zijn er schoenen,en zelfs sandalen, die losse zolen in de schoenen hebben, deze haalt u eruit en dan kunnen mijn zolen plat op de vlakke bodem gelegd worden. Bij wandel- en sportschoenen doet u dit ook maar kunt u overwegen om de zool van de schoen over onze zool heen te leggen. Dit geeft meteen iets meer demping bij de grotere inspanning en de zolen worden beschermd tijdens de intensieve belasting. En is de sportschoen groter dan blijft de kleinere zool goed op zijn plek. Het is in ieder geval belangrijk dat u de zolen meeneemt bij het passen van de schoenen.

Slijtage van de hak is normaal maar als dit extreme vormen gaat aannemen of zelfs de hielpartij scheef trekt dan is het zaak om te bepalen of de hak hersteld kan worden of dat er nieuwe schoenen gekocht moeten worden om weer een juiste stand van de voet te verkrijgen. De zolen hebben anders niet voldoende effect op de klacht.

 

Mode is belangrijk in de aanschaf van een schoen maar is deze slap en voelt hij aan als een pantoffel dan is mijn advies; dráág deze dan als een pantoffel (dus alleen in huis!). Zoek liever door naar een stevige schoen met de juiste pasvorm, wel eventueel in een soort gelijk model, want daar heeft u op den duur veel meer plezier van. Het kost alleen wel wat meer tijd en inspanning, dus houdt u daar rekening mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude website

" De nieuwe site is toch wel een hele verbetering "