Wat is podotherapie?

Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord podos wat voet betekent, letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie.  Dit zegt weer alles over het beroep van podotherapeut  want wij houden ons bezig met de voet en de daaruit voortkomende klachten; ook die van enkel, knie,  heup en rug.

Podotherapie is een erkend paramedisch beroep met een HBO-bachelor opleiding van 4 jaar met de beschermde titel van podotherapeut en dit alles  vastgelegd in de wet BIG art. 34; dit in tegenstelling tot de podoloog.

Wist u dat de voet bestaat uit 26 botjes, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en nog eens 107 banden? Met al deze onderdelen kan wat mis gaan, wat weer pijn veroorzaakt of een beperking oplevert in de beweging (ook hogerop in het lichaam). Daarom is het belangrijk dat u reageert op klachten van de voet en hiermee naar de podotherapeut gaat.

 

Dus heeft u pijn aan uw voeten, rug, heup of knie? Podotherapie!

De podotherapeut zal naar aanleiding van uw klacht door een gedegen onderzoek proberen de oorzaak van de klacht te achterhalen, door u te beoordelen in stand en tijdens het lopen en te kijken of er beperkingen zijn in de bewegelijkheid van de voet en enkel. Op de podoscoop kunnen wij de drukverdeling zien van de voet en dit vastleggen door middel van een blauwdrukapparaat. Hier wordt naast de statische ook een dynamische blauwdruk gemaakt om zodoende de drukverhoging tijdens de afwikkeling in beeld te krijgen.

Naar aanleiding van deze informatie kan uitgelegd worden wat er geconstateerd is en zal het behandelplan met u besproken worden. Dit zal in de meeste gevallen een zool zijn die de stand van uw voet kan beïnvloeden en het maken van deze zool door eigen werkplaats zal plm. 1 week duren. Bij aflevering van de zolen zal gecontroleerd worden of u mooi recht staat op de zolen (de heupstand wordt hierbij gemeten) en dit wordt tijdens de controle nogmaals gedaan. Is de pijn heel erg belemmerend dan kunnen we door middel van Medical Taping de pijn al verminderen tot de zolen klaar zijn. Ook kan er een orthese gemaakt worden om de tenen te ondersteunen, en kan eelt en likdoorns verwijderd worden als dit niet bij de pedicure kan worden gedaan.

Daarnaast geven we altijd een schoenadvies waarbij de juiste lengte en breedte bepaald wordt en het juiste type schoen voor de verschillende activiteiten wordt geadviseerd.
Ook bij sommige aandoeningen geven we rekoefeningen om de therapie middels zolen te ondersteunen, het opbouwen van de activiteiten na een blessure wordt besproken en zelfs de manier van lopen kan een onderwerp van advies zijn.

 

De podotherapeut is met recht dé specialist in de voetengezondheidszorg!

 

 

 

 

 

 

 

Lichaam " Lichaam "